Habitat for Humanity Macedonia
HFH International

HFH International
Хоризонти

Habitat for Humanity of Cass and Schuyler Counties, Inc.
Habitat for Humanity of Canada
Habitat for Humanity of Oakland County
Habitat for Humanity of Metro Denver
Payson Area Habitat for Humanity
Habitat for Humanity of East Pasco
Habitat for Humanity Greater Birmingham
Habitat for Humanity of Citrus County
Habitat for Humanity Central Arizona
Habitat for Humanity Madison and Clark Counties


Whirlpool
Whirlpool
 

Студенти помагаат на партнер семејствата на Хабитат

Првиот јапонски ГВ тим работеше во Велес

Image

Од 1-ви до 14-ти март 2014 г. група студенти од Јапонија ја посети Македонија и се вклучи во глобалната волонтерска програма за помош на партнер семејства на Хабитат. Студентите помогна во изградба на домовите на партнер семејствата кој се избрани во програмата за нови домови во Велес. Во градењето им се придружија почесниот член на Управниот одбор на Хабитат Македонија Мери Џо Волерс и почесниот конзул на Јапонија Казу Лешниковска. Заедно со партнер семејствата тие ги изградија сите ѕидови на три домови и голем дел од дрвената конструкција за кровот на објектот.

„Никогаш нема да го заборавам ова искуство“ се зборовите на студентот Такатоши. „Да се помогне на едно семејство во нивната цел да имаат дом во кој нивните деца ќе растат исполнети со среќа е бесценето.“

Покрај придонесот за семејствата од Велес, јапонскиот тим уживаше во богатата македонска култура. Тие посетија повеќе градови и се запознаа со нивните знаменитости. Од пештерите на Матка, па се до Охридското езеро. Сите беа фасцинирани од историјата на многуте цркви, џамии и археолошки наоѓалишта.

„Луѓето се секогаш пријателски расположени“ вели Сатоши, водачот на тимот. Сум патувал на многу места и искрено сум фасциниран од македонскиот народ и нивното гостопримство. Секогаш и секаде сум добредојден”.

„Нашето преубаво искуство во Македонија секогаш ќе го споделуваме со нашите семејства, пријатели и луѓе од Јапонија“ се заедничките зборови на волонтерскиот тим од Јапонија, чија помош беше добредојдена за луѓето и семејствата од Велес.Галерија

Click
Првиот јапонски ГВ тим во посета на Скопје
Click
Првиот јапонски ГВ тим на градилиштето во Велес
Click
Членови од јапонски ГВ тим работат на градилиштето во Велес
Click
Почесниот член на Управниот одбор на Хабитат Македонија Мери Џо Волерс и почесниот конзул на Јапонија Казу Лешниковска работат заедно со јапонскиот ГВ тим
Click
Членови од јапонски ГВ тим работат на градилиштето во Велес
Click
Членови од јапонски ГВ тим работат на градилиштето во Велес
Click
Членови од јапонски ГВ тим работат на градилиштето во Велес
Click
Членови од јапонски ГВ тим работат на градилиштето во Велес