Habitat for Humanity Macedonia
HFH International

HFH International
Хоризонти

Habitat for Humanity of Cass and Schuyler Counties, Inc.
Habitat for Humanity of Canada
Habitat for Humanity of Oakland County
Habitat for Humanity of Metro Denver
Payson Area Habitat for Humanity
Habitat for Humanity of East Pasco
Habitat for Humanity Greater Birmingham
Habitat for Humanity of Citrus County
Habitat for Humanity Central Arizona
Habitat for Humanity Madison and Clark Counties


Whirlpool
Whirlpool
 

Средба

Претставници на Хабитат Македонија на средба со претседателот на Собранието

Висока делегација на Хабитат Македонија доби посебна можност на 21 мај 2019 година, на претседателот на Собранието Талат Џафери да му ги презентира своите ангажмани и иницијативи во областа на застапувањето за унапредување на домувањето.

Посетата на Собранието беше организирана од собраниската група за поддршка на домувањето, предводена од Диме Велковски, пратеник во Собранието и еден од основачите на Хабитат Македонија. Делегацијата ја предводеше претседателот на Управниот одбор Драган Малиновски, a во неа беа и почесниот член на Управниот одбор Џон Финерти, како и националниот директор Зоран Костов.

На средбата беше потенцирано дека тековните ангажмани на Хабитат Македонија во областа на застапувањето вклучуваат изработка на Закон за социјално домување, како и измени и дополнувања на Законот за домување, при што за двата закони Министерството за труд и социјална политика и Министерството за транспорт и врски веќе именуваа претставници на Хабитат Македонија во експертските тимови. Специфични подзаконски акти на Законот за енергетска ефикасност, кој тековно се подготвува во Министерството за економија, исто така беа најавени како значајни за успешно спроведување на програмите на Хабитат Македонија.

Претседателот на Собранието им честиташе на претставниците на Хабитат Македонија за нивната работа и вети целосна поддршка кога законите и нивните измени и дополнувања ќе влезат во собраниска процедура.