Habitat for Humanity Macedonia
HFH International

HFH International
Хоризонти

Habitat for Humanity of Cass and Schuyler Counties, Inc.
Habitat for Humanity of Canada
Habitat for Humanity of Oakland County
Habitat for Humanity of Metro Denver
Payson Area Habitat for Humanity
Habitat for Humanity of East Pasco
Habitat for Humanity Greater Birmingham
Habitat for Humanity of Citrus County
Habitat for Humanity Central Arizona
Habitat for Humanity Madison and Clark Counties


Whirlpool
Whirlpool
 

Архива на вести

вест

IN MEMORIAM

Почина Милард Фулер

По кратко и тешко боледување, на 3-ти февруари 2009-та година, во 74-тата година од животот почина Милард Фулер, основач на Habitat for Humanity International. Фулер го водеше Хабитат цели 29 години, од основањето во 1976 година до 2005 година кога се оддели и го основаше Фулер центарот за домување. повеќе...

вест

Меѓународен одбор на директори

Годишниот состанок одржан
во Македонија

Меѓународниот одбор на директори на глобалната мрежа Habitat for Humanity International на 23 и 24 октомври во Скопје го одржа својот годишен состанок. Покрај одржувањето на состанокот Меѓународниот одбор учествуваше и во активностите на Хабитат Македонија при поставувањето на камен темелникот на првата Хабитат населба во Велес. повеќе...

вест

Прва Хабитат населба

Деведесет домови за семејства со ниски примања

Хабитат Македонија започна со изградба на првата Хабитат населба за семејства со ниски приходи во земјата. На површина од 4.700 квадратни метри, во населбата Тунел 2 во Велес, во следните три години ќе бидат изградени 11 објекти со вкупно 90 дома. Во првата година е планирано да се изградат 24 станови во кои партнер семејствата на Хабитат Македонија ќе можат да се вселат пред да заврши целосната изградба на населбата. Просечната површина на еден дом изнесува 52 квадратни метри, а целокупната инвестиција за изградба на оваа населба ќе чини 2,7 милиони долари. повеќе...

вест

Здрава вода за подобар дом

120 семејства приклучени на водоводната мрежа

Здрава и чиста вода за пиење добија 120 семејства од општината Василево кои со помош на Хабитат Македонија успешно се поврзани на главната водоводна мрежа. Хабитат Македонија преку новиот пилот проект за водоснабдување и санитација ќе им помогне и на 10 семејства во село Рашче и 12 семејства во село Мамутчево. повеќе...

вест

Програмско финансирање

Потпишан договор со DIGH

Нов договор за финансирање на Програмата за унапредување на сиромашното домување на Хабитат Македонија, потпишан со фондацијата Холандски меѓународни гаранции за домување (Dutch International Guarantees for Housing), почна да се спроведува во јуни 2008 година. Договорот вреден 1 милион евра предвидува поволни заеми за реконструкција и реновирање на субстандардни домови во наредните 10 години. повеќе...

вест

Извештај

Состојби и предизвици во домувањето и здравството кај заедницата на Роми во Република Македонија

Програмата Фонд за домување на Роми и маргинализирани на Хабитат Македонија беше претставена како позитивен пример во рамките на извештајот за состојбите и предизвиците во областа домувањето и здравството кај заедницата на Роми во Република Македонија. повеќе...

вест

Партнерство

Почесниот конзул на Македонија во Флорида – иницијатор на ново Хабитат партнерство

Новоформираната алијанса меѓу Хабитат – Македонија и Хабитат – Колиер Каунти беше еден од најзначајните моменти на свеченото отворање на Почесниот конзулат на Македонија во Нејплс, Флорида, на 8-ми февруари 2008. повеќе...

вест

Награда за нашата работа

Проект на Хабитат – Македонија избран меѓу трите најинвентивни проекти за развој во светот

Ни претставува особено задоволство да ве известиме дека тековната програма Фонд за подобар дом, која што има за цел да ја подобри состојбата на сиромашното домување во Македонија преку микрофинансиски партнерства, беше избрана меѓу трите најиновативни проекти за развој во светот, според оценувањето на Мрежата за глобален развој, партнер на Светска банка. повеќе...

вест

Хабитат ден 2007

Сите партнер семејства заедно

По втор пат од своето постоење, Хабитат Македонија ги собра сите свои партнер семејства на едно место. Поради тоа што Хабитат Македонија е национална афилијација која што ја покрива целата територија на Република Македонија, овој годишен настан беше од особено значење. повеќе...

вест

Семинар:

Развој на микрофинансиски производ за домување

Хабитат - Македонија по иницијатива на Habitat for Humanity International беше домаќин на 5 дневен семинар во Охрид од 4-ти до 8-ми Јуни, 2007 година. повеќе...

Регионална работилница

Микрофинансиски услуги за домување на Ромите

Имаме задоволство да ја најавиме регионалната работилница за испитување на можностите за подобрување на домувањето преку микрофинансирање на Ромското население. Организатор, покрај Хабитат - Македонија, е и ФИООМ - Фондацијата Институтот Отворено Општество - Македонија. Оваа работилница ќе се одржи од 12 и 13 април во Скопје. повеќе...

Партнерска програма на Хабитат Македонија

Одлични резултати на Фондот за подобар дом

Заклучно со декември 2006 gодина, по 18 месеци спроведување, иновативната микрофинансиска програма на Хабитат Македонија одобри 98 заеми за реконструкција на субстандардни домови, во вкупен износ од 446,810 американски долари. Тие резултираа со 60 завршени реконструкции, додека 38 реконструкции се во тек. повеќе...

Хабитат ден 2006

Сите семејства заедно

Сите семејства на светот заслужуваат пристоен и достапен дом, беше пораката испратена од партнерските семејства, гостите и останатите поддржувачи на Хабитат Македонија, за време на Хабитат денот - сите семејства заедно, посебен настан одржан на 18-ти јуни на Скопскиот саем. повеќе...

Прва завршена реконструкција

Конечно топла зима

Семејството Богдановски е првото партнер семејство кое ја заврши реконструкцијата на својот дом со средства од Фондот за подобар дом.
повеќе...

Промовиран Фондот за подобар дом

Микрофинансирање за домување на сиромашните

На 1 април 2005 година Хабитат Македонија, афилијација на глобалната мрежа за домување Habitat for Humanity International и Штедилницата Можности, имплементирачки партнер на глобалната микрофинансиска коалиција Opportunty International, потпишаа договор за основање Фонд за подобар дом. повеќе...